Procedure Details Besnijdenis Baby of Kind

Besnijdenis en Toestemmingverklaring

Bij ProClinics behandelen wij alleen nadat de toestemmingsverklaring volledig gelezen en ondertekend is.

  • In het geval van een besnijdenis voor een  baby of kind moeten de beide ouders of wettelijke vertegenwoordigers de toestemmingsverklaring gelezen en ondertekend hebben.
  • Jongens tussen de 12 en 16 jaar dienen zelf ook de toestemmingsverklaring te lezen en te ondertekenen.

Wat gebeurt er vóór en tijdens een besnijdenis bij een baby of kind?

Vóór de behandeling:

Wij adviseren om 1 uur vóór de ingreep paracetamol in te nemen als pijnstiller. Daarnaast krijgt u van ons een recept met een verdovende crème die u thuis voordat u naar de kliniek komt rondom de basis van de penis insmeert (zie illustratie).

De besnijdenis behandeling zelf:

Bij binnenkomst wordt u ontvangen door ons team. Na een oriënterend gesprek zal de penis worden onderzocht op aangeboren afwijkingen. Indien geschikt, zal de behandeling starten. Middels 2 kleine prikjes wordt de penis bij de basis volledig verdoofd. Kinderen vanaf 1 jaar krijgen een zetpil met een rustgevend middeltje in overleg met de ouders, dit om de ingreep zo prettig mogelijk te maken. Nadat deze middelen zijn ingewerkt zal de verdoving getest worden. Vervolgens wordt de huid op de juiste lengte afgeknipt zodat de eikel geheel bloot komt te liggen. Na het wegnemen van de voorhuid wordt de huid gehecht. De hechtingen zijn oplosbaar en vallen er over het algemeen na 2 tot 3 weken vanzelf uit.

Wat gebeurt er na een besnijdenis bij een baby of kind?

Na de besnijdenis wordt de penis ingesmeerd met vaseline en krijgen de kinderen een strakke luier aan.

Voor nazorg van de baby besnijdenis krijgt u  instructies over hoe de penis schoon te houden en hoe te handelen bij bepaalde situaties. Na de besnijdenis kan de baby of het kind pijn ervaren, zo kan het gebied van de ingreep tijdens de genezingsfase gevoelig of branderig zijn. Wij adviseren paracetamol tegen de pijn te gebruiken op vaste tijden. Het is raadzaam om deze pijnstillers vóór de ingreep in huis te hebben.

Wanneer alles duidelijk is, kunt u naar huis. Het is verstandig om rust te nemen op de dag van de ingreep en de dag erna zodat de besnijdenis van de baby of kind snel kan genezen. Een nacontrole in niet noodzakelijk, echter bent u ten alle tijde welkom na de ingreep.

Hoe lang duurt de besnijdenis bij een baby of kind?

De hele besnijdenis procedure duurt ongeveer 30 tot 45 minuten bij een kind of baby.

Is de besnijdenis pijnlijk voor het kind?

De besnijdenis ingreep zelf is pijnloos, de baby/kind wordt goed verdoofd en zal hier niks van merken. De verdoving zelf kan wel als branderig worden ervaren, maar dit is meestal kortdurend. Het gebruik van paracetamol en verdovende crème vooraf verminderen dit ongemak. Ons personeel zorgt voor een comfortabele en vertrouwde omgeving waar uw kind zich tijdens het gehele besnijdenis proces veilig voelt.

Kan een baby besneden worden?

Jazeker, maar vanaf wanneer kan een baby besnijdenis gebeuren? Er is een leeftijdsvoorwaarden voor de besnijdenis van een baby bij ProClinics. Wij besnijden baby’s met een leeftijd vanaf 7 dagen. 

Risico’s

Wat zijn de risico’s van besnijdenis bij een baby of kind?

Besnijdenis is een routinematige, veilige procedure, ook bij een baby of kind. Zoals bij elke operatie zijn er echter enkele risico’s:

  • Nabloeding;
  • Wondinfectie;
  • Reactie op  anesthesie;
  • Pijn;
  • Irritatie van de eikel;
  • Meatitis (ontstoken opening van de penis).
  • Onvrede met het cosmetische resultaat (de voorhuid is te lang of te kort na de ingreep)

Herstel en vooruitzichten

Hoe lang duurt het herstel na de besnijdenis?

Herstel van besnijdenis bij een baby of kind duurt ongeveer 2 tot 3 weken. Bij besnijdenissen voor volwassenen mannen op latere leeftijd kan de genezing langer duren, gemiddeld 4 tot 6 weken. Afhankelijk van diverse factoren, zoals een wondinfectie, kan dit nog langer duren.

Hoe verzorg ik de penis na een besnijdenis?

De penis dient dagelijks te worden gereinigd door te douchen om infecties te voorkomen. Het is raadzaam om de penis in te smeren met vaseline, zodat de wond niet vast kan plakken aan de onderbroek of luier.

Heeft besnijdenis invloed op de vruchtbaarheid of seksueel genot?

Besnijdenis heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een besnijdenis het seksueel genot niet schaadt of verbetert.

Consult en revisie

Bij ProClinics kunt u vrijblijvend langskomen als u twijfelt aan het resultaat van een besnijdenis die elders is uitgevoerd. Indien gewenst kan de besnijdenis operatief gereviseerd worden om het gewenste cosmetische resultaat te bereiken. De artsen van ProClinics zijn hier in gespecialiseerd door hun uitgebreide chirurgische kennis en ervaring.

Medische Indicatie

Indien de besnijdenis om een medische reden uitgevoerd dient te worden, is het raadzaam om een verwijsbrief bij de huisarts te vragen. Hierdoor is het mogelijk om het bedrag vergoed te krijgen van uw verzekeraar.