Wat is besnijdenis?

Er zijn veel redenen om een besnijdenis te ondergaan. Veel mannen zijn besneden voor hun religie, maar er zijn ook medische en hygiënische redenen om voor een besnijdenis te kiezen. Maar wat is een besnijdenis precies, en hoe werkt dit?

Een besnijdenis voor mannen is het operatief verwijderen van de voorhuid van de penis. Dit wordt ook wel circumcisie, tahara, khitan, khatna of briet mila genoemd. Besnijdenis bij een baby of kind is een veelvoorkomende procedure die al op vroege leeftijd wordt uitgevoerd. Wereldwijd wordt een besnijdenis meestal als een religieus ritueel gezien, zoals in het Jodendom en de Islam. Een besnijdenis kan echter ook worden uitgevoerd om cosmetische of medische redenen. Denk hierbij aan een té strakke voorhuid, ook wel een phimosis genoemd.

ProClinics is een besnijdenis centrum dat circumcisies voor kinderen en mannen op latere leeftijd aanbiedt. Op elke leeftijd geneest de besneden penis meestal binnen een week. Naast het verlagen van de kansen op ziektes, wordt de hygiëne van de penis bevorderd.

Wat is de voorhuid?

De voorhuid is een stuk huid  die de glans (eikel) van de penis bedekt. Wanneer een baby wordt geboren, is de voorhuid volledig verkleefd aan de eikel. Na verloop van tijd scheidt de voorhuid zich van de eikel en kan deze worden teruggetrokken. Soms gebeurt dit niet wanneer het zou moeten en blijft het strak. Deze aandoening wordt phimosis genoemd. Meestal vereist phimosis verdere interventie of besnijdenis om het te corrigeren.

Hoe vaak komt besnijdenis voor?

Besnijdenis is de meest voorkomende operatie bij mannen. In de Verenigde Staten (VS) wordt tot 60% van de jongens besneden kort ná de geboorte. Wereldwijd is ongeveer 33% van de mannen (meer dan 700 miljoen) besneden. De hoogste percentages worden gezien in de VS, het Midden-Oosten en Zuid-Korea. Joodse en islamitische gelovigen voeren de besnijdenis uit als onderdeel van hun religie.

Wat is het beste moment om de besnijdenis te laten uitvoeren ?

ProClinics adviseert om de besnijdenis op een zo jong mogelijke leeftijd te verrichten. Meestal ondergaan baby’s kort na de geboorte, vanaf de eerste levensmaand, een besnijdenis. Het kind ondervindt er dan het minste lichamelijke hinder van en over het algemeen duurt de genezing kort, na 2 tot 3 weken is het gewenste resultaat al zichtbaar. Naarmate de jongen ouder is duurt de genezing ook langer. Bij volwassen mannen op latere leeftijd kan dit 4 tot 6 weken duren.

Wie voert een besnijdenis uit?

Bij ProClinics voert een chirurg met ruime ervaring de besnijdenis uit. Onze artsen zijn goed bekend met zowel de medische context als de religieuze betekenis van de besnijdenis. Op onze website kun je gemakkelijk de kosten van een besnijdenis vinden en een afspraak voor een besnijdenis maken.

Wat zijn de voordelen van besnijdenis?

Een besnijdenis heeft verschillende voordelen. Het helpt de gezondheid en de hygiëne te verbeteren. Dat komt doordat een besneden penis eenvoudiger te reinigen is, vooral bij kinderen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft in het verleden aangetoond dat de besnijdenis de risico’s verlaagt op:

  • Bepaalde penisaandoeningen, onder andere balanitis (ontsteking van de eikel en de voorhuid) en (para)phimosis (een té strakke voorhuid).
  • Seksueel overdraagbare aandoeningen: Besneden mannen hebben een lager risico op bepaalde SOA’s zoals het Humaan Papiloma Virus (HPV).
  • Baarmoederhalskanker voor partners: Vrouwelijke sexpartners van besneden mannen hebben minder kans om  baarmoederhalskanker te krijgen.
  • Peniskanker: Besneden mannen hebben minder kans op peniskanker.
  • Urineweginfecties komen vaker voor bij onbesneden mannen.

Besnijdenis ervaring herstel

De ervaring leert dat jonge baby’s (onder de 6 maanden oud) snel en klachtenvrij genezen. De genezingsduur (tot dat de wond dicht is) bedraagt over het algemeen 7 tot 10 dagen. Factoren zoals een wondinfectie (welke in ongeveer 5% van de gevallen voorkomt) kunnen de genezing vertragen. Ook ná een doorgemaakte infectie zal het kind zonder klachten herstellen. Het is van belang het kind zo nodig pijnstilling te geven wanneer het gevoel bestaat dat het pijn heeft, dat de penis dagelijks minimaal 1 maal gereinigd wordt en dat deze, gedurende de herstelfase, goed wordt ingesmeerd met vaseline.

Bij volwassenen duurt de genezing over het algemeen 4 tot 6 weken. Dit komt onder andere door het grotere wondoppervlak, door nachtelijke erecties welke de wondgenezing kunnen vertragen, en factoren zoals een wondinfectie. Het is van groot belang dat pijnstilling op vaste momenten wordt gebruikt gedurende de eerste weken en dat de wond dagelijks minimaal 1 maal goed gereinigd wordt.

Bij enige twijfel adviseren wij U met ons team contact op te nemen, wij zullen U dan laagdrempelig uitnodigen voor een controle.